Dette indhold er sponsoreret
Har du lavet et testamente? “Hvorfor skal jeg dog det, jeg er jo ung og frisk”, tænker du måske. Men du ved aldrig hvad fremtiden bringer, og selvom du er ung og frisk lige nu, kan alle mennesker uanset alder komme ud for sygdom eller ulykker. Derfor er det nødvendigt, uanset alder og helbredssituation, at skrive et testamente, for at du kan have indflydelse på, hvad der sker med din arv, hvis du går bort – og hellere før end siden. Du er måske ikke klar over, hvad der sker med din arv, når du går bort og uden et testamente kan det være den bliver fordelt på en måde, du ikke ønsker. Blive derfor klogere på fordelen og testamente pris ved at læse videre.
Skab overblik
Inden du skriver testamente, er der mange ting at overveje. Først og fremmest er det en god idé, at skabe overblik over dine værdier og formue, for at se, hvad dine arvinger rent faktisk kan arve. Derfor kan du lave en liste, hvor du noterer ting, der har værdi: fast ejendom, værdipapirer, møbler, smykker mm. Derefter kan du også lave en liste over din gæld, for eksempel boliglån og restskat, som du trækker fra dine værdier – dermed har du din samlede formue, som dine arvinger kan få del i. Du kan også skabe overblik ved at afklare, hvem du ønsker der skal arve dig – det kan både være personer og organisationer – og hvad de skal arve.
Arveloven
Det er arveloven, der afgør, hvem der arver dig, hvis du ikke har skrevet testamente. Hvis du ønsker at din arv skal fordeles på en anden måde, skal du skrive et testamente. Hvordan din arv kan fordeles afhænger meget af, hvad din civilstatus er og om du har børn. Hvis du for eksempel er gift og har børn, vil dine børn tvangsarve halvdelen af dig og din ægtefælle den anden halvdel. Men hvis du for eksempel lever papirløst med din partner, vil vedkommende ikke kunne arve noget, ved mindre du har taget vedkommende i betragtning i dit testamente. Hvis du ikke har gjort dette, vil arven tilfalde dine foreældre eller søskende.
Har du mindreårige børn?
Hvis du er forældre og har mindreårige børn, er det en god idé, at lave et børnetestamente. For hvis du går bort uden et testamente, har du ikke indflydelse på, hvem der får forældremyndigheden over dit barn. Det er Statsforvaltningen, der afgør hvem der får forældremyndigheden, og som regel giver de den til den anden biologiske forældre. Men hvis dit barns anden forælder allerede er gået bort, eller du ikke ønsker vedkommende skal have forældremyndigheden, kan du tilkendegive dette i et børnetestamente.
Bedøm denne side
Klik på en stjerne